Witloofsoep met zalm

Feestelijke soep met onze nationale trots

Ingredienten: 
  • 10 stronkjes (grond)witloof
  • 4 uien
  • 2 bloemige aardappelen
  • 2 eetlepels zacht currypoeder
  • 2 l kippen- of groentebouillon
  • kruidentuiltje met tijm, laurier en peterseliestengels
  • room
  • droge sherry
  • ± 150 gr gerookte zalm
  • vetstof
  • peper en zout
Materiaal: 

Ruime kookpot

Bereiding: 

Bereiding:

  • Snij de ui grof en stoof glazig - niet laten kleuren.
  • Schil de aardappelen en snij in grove stukken.
  • Stoof de aardappelen mee met de ajuin.
  • Kuis 8 stronken witloof en snij grof. Hou 2 stronken voor garnering.
  • Laat het witloof en het kruidentuiltje een 5-tal minuten meestoven met de ui en de aardappelen.
  • Bestrooi met de curry.
  • Bevochtig met de bouillon en laat 30 minuten zachtjes stoven.
  • Verwijder het kruidentuiltje.
  • Mix de soep met de mixer of in de blender. Doe de soep eventueel nog eens door een zeef voor een gladder resultaat.
  • Kruid met peper en zout en laat nog even opkoken.
  • Doe wat sherry - naar eigen smaak - in de soep.

Serveren:

  • Snipper het overgebleven witloof zeer fijn.
  • Snijd de gerookte zalm in fijne reepjes.
  • Leg een hoopje witloof in het midden van het soepbord. Leg er de zalm bovenop.
  • Schep de soep rond het witloof en druppel er een lepel room in.

Smakelijk.

Seizoen: 
Winter