Speculaas

Ingredienten: 
  • 1 kg (patisserie) bloem
  • 600 gr ongezouten boter (geen margarine)
  • 750 gr kandijsuiker
  • 2 koffielepels kaneel of speculaaskruiden (Aveve)
  • 150 gr amandel schilfers
  • 100 gr gemalen amandelen
  • 3 à 4 eieren – afhankelijk van de grootte
  • 1 koffielepel bicarbonaat
  • 15 druppels amandelessence
  • 2 dl sterke koffie (of koffie & cognac)
Materiaal: 

Bakpapier

Bereiding: 

Alle ingredienten,behalve de amandelschilfers, goed mengen en kneden tot een homogeen deeg. Op het laatst de amandelschilfers onder het deeg mengen.
Deeg in vershoudfolie verpakken en minstens een 3-tal uren laten rusten op een koude plaats of in de koelkast. Het deeg moet voldoende opgesteven zijn om verder te verwerken.
Na het rusten het deeg verdelen in balletjes van 40 à 50 gr
De bolletjes tot kroketjes met een diameter van 3 à 4 cm rollen. De deegrolletjes met voldoende onderlinge afstand op een met bakpapier bekleedde bakplaat leggen.
Oven voorverwarmen tot 180°
Ongeveer 15 min.’ bakken - oppassen speculaas verbrandt snel

Tip: zeker niet vergeten eerst de cognac te proeven.

Seizoen: 
Sinterklaasperiode

Recept: