Snijgerief

Wat heb je volgens mijn bescheiden mening absoluut nodig van snijgerief:

  • Het eerste en belangrijkste mes in de keuken is een groentemesje, het alom bekende molenmesje van Robert Herder. Je koopt best een inox en een niet-inox versie. De niet-inox versie blijft langer scherp maar wordt zwart na een tijdje een laat nogal eens een zwarte aanslag achter op bijvoorbeeld ajuin.
  • Het tweede mes is een “chef” of een “demi-chef”. Een demi-chef was vroeger het mes van de vrouwelijke chefs. Tegenwoordig gebruikt bijna iedereen een demi-chef met een lemmet lengte van ± 20 cm. Of je nu gaat voor messen Europese stijl (Wüsthof, Zwilling, ...) of Japanse (Global, ...) koop altijd een mes van goede kwaliteit. Een goed onderhouden kwaliteitsmes heb je voor het leven. Voor het dagelijks onderhoud van je mes heb je een aanzet- ook wel wetstaal genoemd nodig. Dit kan van metaal, gediamanteerd of keramisch zijn. Mijn voorkeur gaat uit naar een keramische staaf. Neem ook altijd een staal dat minstens even lang is als het lemmet van je mes.
    Na een tijdje wordt je mes sowieso bot. Wacht niet te lang en probeer ze niet zelf te slijpen. Laat je geen slijpgerief aansmeren maar laat je messen door een professioneel slijpen. Ongelukken worden meestal veroorzaakt door botte messen. En scherpe messen zijn een plezier om mee te werken en het resultaat is zoveel mooier.
  • Altijd welkom is een goede dunschiller. Als je niet weet wat kopen op de zoveelste Tupperware party koop dan de dunschiller. Hij heeft zowel een rechte als een gekartelde kant. Je kan de dunschiller zowel voor wortelen, asperges en dergelijke als voor tomaten en paprika’s gebruiken. Handig is dat de mesjes vervangbaar zijn.

Als je meer wil spenderen kan je volgende messen in onderstaande volgorde kopen:

  • Broodmes
  • Keukenschaar
  • Vleesmes + vleesvork
  • Uitbeenmes
  • Flexibel fileermes
  • Tomatenmes
  • Paletmessen van verschillende lengte
  • Hakmes (bijltje)
  • Gevogelte- of wildschaar
  • Hammes

Bewaar je messen best in een messenblok of aan een magneetstrip tegen de wand. Denk er wel aan de scherpe exemplaren steeds buiten het bereik van grijpvlugge kinderhandjes te houden.