Konijn op zijn Vlaams

Ingredienten: 
  • 4 konijnenbouten
  • 1 dikke ajuin
  • 2 flesjes kriek van 33cl
  • 2 snedes peperkoek
  • donker bruine suiker
  • 250 gr gedroogde pruimen  - liefst ontpit
  • vetstof
  • peper en zout
Materiaal: 

Kookpot

Bereiding: 

Week de pruimen in een deel van het kriekbier.

Kruid de bouten met peper en zout.

Doe wat oile en boter in de kookpot, laat smelten tot de boter lichtjes schuimt.

Leg de bouten in de kookpot en laat ze korsten tot ze aan alle zijden bruin zijn.

Voeg de gesnipperde ajuin toe en laat glazig worden.

Blus met de rest van het kriekbier.

Leg de peperkoek op de bouten en laat onder gesloten deksel 1,5 tot 2 uren op een zacht vuurtje garen. Het vlees is gaar als het gemakkelijk van de beenderen loskomt.

Breng op smaak met peper en zout.

Voeg 1 of 2 eetlepels bruine suiker en de pruimen toe en laat nog een paar minuutjes meekoken. Is de saus te dun dan kan je wat bij binden met bruine roux.

Serveer met gekookte aardappelen en een witloofslaatje.

Het konijn smaakt het lekkerst als je het de dag voordien klaarmaakt en terug opwarmt.

Seizoen: 
Ganse jaar