Blanke fond

Ingredienten: 
Materiaal: 
  • Marmite (Kookketel)
  • Chinois (puntzeef)
  • Schuimspaan 
  • Louche (grote pollepel)
Bereiding: 

Doe de beenderen in de marmite en zet onder in koud water.

Breng aan de kook en laat een vijftal minuten doorkoken waardoor de vetten en vuil van de beenderen loskomen.

Giet de beenderen af en verfris met koud water.

De geblancheerde beenderen terug in de marmite doen en onderzetten met koud water.

Garnituur marmite (bouquet garnie en bouquet marmite) toevoegen en aan de kook brengen. Zeker géén deksel op de kookpot doen. Niet echt ecologisch verantwoord maar het moet hier nu eenmaal. Een vijftal uur zeer zachtjes laten koken. Geregeld afschuimen.

Zeven door de chinois.

Laten afkoelen en ontvetten.

Een fond wordt soms gekruid met geplette peperkorrels en zout maar persoonlijk doe ik dat nooit. Gekruide fond inkoken wordt te zout en/of te pikant. Je kan beter de bereiding waarvoor je fond gebruikt kruiden. 

Seizoen: 
Ganse jaar